perjantai 27. marraskuuta 2015

Tiikerikakku, kurpitsa-tiikerikakku

Tiikerikakku, kuivakakkujen klassikko. Retroleivonnainen, joka pitää pintansa. Muistelen, että köksän tunnillakin näitä leivottiin.
Hoksasin jo jokin aika siten, ettei blogista löydy tiikerikakun reseptiä ja ajattelin että vika on korjattava oitis. En totta puhuen kovin montaa kertaa kyseistä kakkua ole leiponut, ainakaan viime vuosina. Tiikerikakku on minusta herkästi kuiva, ainakin jo seuraavana päivänä leipomisesta ja tahtoo murentua. Siis oikea kuivakakku. Ongelman ratkaisu on kurpitsasose, jota piilotin taikinaan. Tuli hyvää ja mehevää! Korppujauhoja ei taaskaan ollut kotona, mutta jauhettua piparia löytyy pussillinen. Kakkuvuoan leivittäminen onnistui sillä loistavasti ja kakun pinnasta tuli rapea ja kauniin ruskea. Rapeus kyllä häviää kannen alla säilyttäessä, mutta tuoreeltaan pehmeän mehukkaan mutta ei liian kostean sisuksen ja rapean kuoren kontrasti on hieno. Mikään ei muuten ole niin ikävää, kuin vanhalta maistuvat korppujauhot tai mannaryynit kakun pinnalla.

Kurpitsa-tiikerikakku

275 g voita (tai voirypsiöljy-seosta)
3 1/2 dl sokeria
4 munaa
5 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
n. 2 dl kurpitsasosetta
1/2 dl kaakaojauhetta
1/2 tl jauhettua inkivääriä
1 sitruunan kuori raastettuna

Kurpitsasosetta varten lohko kurpitsa uunipellille ja paahda lohkoja noin 200 asteisesssa uunissa, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä. Poista kuoret ja soseuta, anna jäähtyä.

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitelleen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään paitsi kaakaojauhe ja siivilöi/sekoita taikinaan. Lisää lopuksi kurpitsasose. Ota taikinasta noin kolmannes toiseen astiaan ja siivilöi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Mausta vaalea taikina inkiväärillä ja sitruunalla.
Voitele ja leivitä kakkuvuoka. Levitä puolet vaaleasta taikinasta vuokaan, sen jälkeen tumma taikina ja lopuksi loput vaaleasta taikinasta. Tasoita pinta. Nostele haarukkaa ym. taikinassa, jolloin saat kerrosten väliin kuviota.
Paista noin 180 asteessa (kiertoilma) noin 45 minuuttia, kunnes kakku on tikulla kokeillen kypsä.
Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

 
 

2 kommenttia:

  1. Oi! Tämän otan testaukseen. Tikrukakkua oon kyllä tehnyt, mutta tuo kurpitsalisä :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva! Kurpitsaleipääkin tässä tein, pitää laittaa reseptiä tänne kunhan ehdin. Kurpitsa on vaan niin hyvää!

      Poista