maanantai 30. marraskuuta 2015

Omenapiirakka-smoothie ja limebasilika-smoothie

Smoothie, terveyspommi tai herkku juotavassa muodossa, on muodikas aamu- tai välipala tai aterian korvaaja. Silkinpehmeä hörpittävä omenapiirakka-herkku ja limeä ja basilikaa sisältävä maidoton juoma kuulostavat kyllä terveellisiltä. Ja maistuvat vielä hyviltä! Ei kun blenderit pyörimään.
Ihmettelen kuinka selvisin puoli vuotta ilman blenderiä! On se niin näppärää, kun saa juuri sellaista smoothieta kuin haluaa, lettutaikinaa ilman paakkuja tai vaikkapa marinaditahnasta aivan silkkisen sileää. Ei muuten kasariaikaan puhuttu smoothiesta, oli vaan pirtelö.
Smoothien raaka-aineeksi käy melkein mikä vain, vain mielikuvitus on rajana. Ja jääkaapin silloinen sisältö.
Taannoinen kurpitsapiirakka-smoothie kirvoitti kommentin piirakka-sanan käytöstä, ihan aiheesta. Toisaalta, onhan sitä piirakkateetä, piirakkajäätelöä, piirakkajogurttia ja vaikka mitä. Ehkäpä englanninkielinen versio pumpkin pie kuulostaa luontevammalta, vaikka kyseessä onkin juotava tuote. Tai pumpkin spice-maustesekoitus on saattanut vaikuttaa nimen antoon. Smoothien alkuperäisen ohjeen bongasin blenderin ohjekirjasta ja sitä muokkasin. Tämä omenainen smoothie maistaa kyllä ihan omenapiirakalta, nimi sopii siis kohdilleen.
Ainesten määrät ovat suuntaa antavia, ja mantelimaitoa kannattaakin laittaa ensin vähemmän, jolloin smoothie on lusikoitavaa ja lisätä jos haluaa siitä juoksevampaa. Mausteet myös maun mukaan. Kaapistani löytyi mantelimaitoa, mutta sen voi korvata halutessaan lehmänmaidolla.

Limebasilikasmoothie

2 jäistä banaania
puolikas kurkku
iso kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen vihreää salaattia
(1 rkl chia-siemeniä)
1-2 dl mantelimaitoa (tai tavallista maitoa)
1/2-1 limen mehu puristettuna

Halkaise avokado, poista kivi ja kuori. Pilko ainekset tehosekoittajaan ja ajele sileäksi. Nauti virkistävänä välipalana.

Omenapiirakka-smoothie

2 omenaa
1 jäinen banaani
1 avokado
noin 2 dl mantelimaitoa (tai tavallista  maitoa)
vaniljaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
1-2 rkl vaahterasiirappia

Kuori ja pilko omenat. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi avokado sekä muuta ainekset blenderiin. Vaniljan määrä riippuu laadusta; 1/2-1 tl vaniljasokeria, vaniljauutetta tai jauhetta maun mukaan. Aja ihanaksi jälkiruoaksi.


Molemmat on älyttömän hyviä! Vihreää raikkautta ja omenaista makeutta.


 
Olisinpa älynnyt kuvata nämä muodikkaasti purkkiin, mutta kun on aina niin hätähousu; juomat oli jo nautittu, ennenkuin välähti.

2 kommenttia:

  1. Smoothiet on kyllä mun lemppareita. Erityisen ihastunut olen tänä syksynä ollut punaisten marjojen (mansikka ja puolukka) yhdistämisestä banaaniin tai kookosjugurttiin. Näitä tulee kyllä tehtyä vähintään kerran viikossa, yleensä useamminkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisikin muistaa tehdä marjasmoothieita; pakkasessa on paljon mustikoita.

      Poista