torstai 29. lokakuuta 2015

Omenaruusu

Voitaikinaa, omenaa, fariinisokeria ja kanelia. Niistä syntyy kauniit ruusut kahvipöytään.
Kun ruusu on yksi lempikukistani, pitihän tätä ohjetta minunkin kokeilla. Valmiista voi- tai lehtitaikinalevyistä tämä herkku valmistuu suht nopeasti, pienellä näpräyksellä. Haasteellisinta on saada taikina kypsäksi ilman että omenaviipaleet palavat ja muuttuvat ikävän näköisiksi. Rapeaa tästä voitaikinasta ei joka tapauksessa tule. Toinen haaste on viipaloida omenat ohuiksi tasakokoisiksi suikaleiksi. Siihen tuo helpotusta mandoliini; taatusti tasapaksut tasaohuet siivut! Omaa mandoliiniani ei voi säätää, mutta siivuista tulee taipuisia ja niitä voi laittaa pari päällekäin. Mikäli viipaloit omenat veitsellä, laita viipaleet hetkeksi kuumaan veteen, jolloin ne kiertyvät helpommin rullalle. Muista kuivata viipaleet! Sitruunamehu estää omenia tummumasta. Itse tein niin, että vetelin viipaleet suoraan mandoliinista taikinan päälle, jolloin ne eivät ehtineet tummua (ennenkuin uunissa).
 
 
Omenaruusut
 
1 pkt lehti-tai voitaikinalevyjä (500g, pakaste)
fariinisokeria
kanelia
noin 2 punaista omenaa
 
(sitruunamehua, kuumaa vettä)
pinnalle tomusokeria
muffinssipelti ja -vuokia 
 
Sulata voitaikinalevyt ja leikkaa pitkittäin kahtia. Kauli suikaleita ohuemmiksi, sekä pituus- että leveyssuunnassa. Poista omenista siemenkota ja viipaloi omenat. Ripottele taikinasuikaleiden päälle fariinisokeria ja kanelia sekä asettele omenaviipaleet toiseen reunaan, kuten kuvassa. mitä enemmän jätät omenaa reunan yli, sen herkemmin se palaa uunissa. Kierrä suikaleet rullalle ja aseta muffinsivuokaan ja muffinssipellille. Paista miedossa uunin lämmössä (160 kiertoilma) 40-50 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Edit. Suosittelen korkeampaa lämpötilaa, jolloin taikinasta tulisi vähän rapsakampaa. Tarvittaessa peitä paiston aikana, mikäli omena tummuu liikaa. Ripottele tomusokeria päälle ja nauti kahvin kanssa.
 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti