torstai 6. elokuuta 2015

Kanttarelllirisotto

Kanttarelliresepti tai kantarelliresepti. Sienet ovat lähellä sydäntäni, niistä voi loihtia melkein mitä vain, vaikka kymmenen ruokalajin illallisen ja vielä jäätelöäkin.Tässä nopea arkena kyhätty risotto, joka on kyllä aina juhlaruokaa. Sieniä nousee kuin sateella, kuulemma. Itse en ole valitettavasti metsään päässyt, vaikka sataakin ;). Sienten omaa makua ei kannata peittää liialla maustamisella ja sienistä on syytä höyryttää nesteet pois pannulla ja sen jälkeen paistaa hyvin. Väärin laitetut sienet ovat lötköjä ja epämiellyttäviä ja lienevät syynä monen sienikammoon. Napakaksi jääneet kesäkurpitsakuutiot antavat ruokaan purutuntumaa. Risottoon kuuluu monesti laittaa tilkka valkoviiniä, mutta hyvää se oli ilmankin.

Kanttarellirisotto

1 litra kanttarelleja
n. 4 dl risottoriisiä (esim. carnaroli, arborio)
2 pientä salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
öljyä (oliivi)
1 pieni kesäkurpitsa pieninä kuutioina
n. 1 l kana- tai kasvislientä
suolaa, pippuria, cayennepippuria, muskottipähkinää
tilkka sitruunan mehua ja kuorta
vastaraastettua parmesaania
(lehtipersiljaa)

Kuullota hienonnettuja sipuleita öljyssä hetki ja lisää riisi, kääntele pari minuuttia. Lisää pikkuhiljaa lientä samalla sekoittaen. Lisää lientä aina, kun edellinen satsi on haihtunut.
Höyrytä samaan aikaan puhdistettuja, karkeasti pilkottuja sieniä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Muista hämmentää. Lisää öljyä ja paista sienet niin että ne kiinteytyvät ja saavat väriä, mausta suolalla. Jätä odottamaan.
Lisää sienet reilun 10 minuutin kuluttua risottoon ja jatka nesteen lisäämistä. Riisi kypsyy napakaksi noin 20 minuutissa. Älä kypsennä turhan pehmeäksi. Risotto imee nestettä vielä lautasella, joten se saa olla yllättävän löysää.
Käytä kuutioitu kesäkurpitsa pannulla nopeasti ja lisää risoton joukkoon. Mausta risotto suolalla, pippurilla, ripauksella cayennea ja muskottia. Aivan lopuksi lisää tilkka sitruunamehua ja raasta joukkoon parmesaania. Koristele hyppysellisellä sitruunan kuorta ja halutessasi lehtipersiljasilpulla.


Parhautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti