tiistai 14. heinäkuuta 2015

Ranskalainen marjapiirakka

Pate sablee, creme patissiere ja tuoreita marjoja tai hedelmiä; niistä syntyy hieno ranskalainen piirakka. Ranskalainen kirsikkatorttu. Hedelmätorttu, makea hieno murotaikina ja upea vaniljainen sokerileipurin kreemi, siinäpä kahvipöydän kruunu tai aterian huikea, ellei peräti huikentelevainen päätös. Kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja tehdä sekä taikina että täyte itse sillä aidoista raaka-aineista, vasta leivottuna piirakan maku on ihan omaa luokkaansa.
Taannoisen Provenceen suuntautuneen reissun jälkeen ranskalaisen keittiön salaisuudet ovat alkaneet taas kiinnostaa, etenkin tuo leipomokulttuuri. Ranskan leivissä on makua ja rakennetta, makeat perusleivonnaiset ovat kuohkeita ja maistuvia ja konditorioiden hyllyt pullistelevat toinen toistaan näyttävämpiä leivoksia ja kakkuja. Tulipa maistettua kuuluisat Pierre Herme'n macaronsitkin; kahden puolikkaan macaronsin perusteella voin kehua, että täytteiden maut olivat huikeat! Päivitystä matkasta onkin tulossa, jahka kerkiän.

Ohjeen (M.Rouxin Piirakka-kirjasta) taikinasta riittää pariinkin piirakkaan, tai piirakkaan ja tarteletteihin, pieniin leivoksiin. Taikina säilyy muutaman päivän jääkaapissa.

Pate sablee, hieno murotaikina

250 g vehnäjauhoja
200 g pehmeää voita
100 g tomusokeria
hyppysellinen suolaa
2 keltuaista

Sekoita vehnäjauhot, voi, tomusokeri ja suola keskenään nyppien sormin tai yleiskoneella. Lisää keltuaiset yksitellen, vaivaa nopeasti, kunnes taikina on sekoittunut. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Jähmettyneenä taikinan kauliminen onnistuu. Kauli taikina jauhotetulla leivinalustalla muutaman mm. paksuiseksi. Tästä taikinasta tulee yksi normaalikokoinen piirakka, pienempi piirakka ja kuusi tartelettia. Leikkaa reilusti vuokaa isompi ympyrä esim. lautasta apuna käyttäen. Nosta taikina varovasti kaulimen avulla kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimäärä pois ja siisti reunat painellen. Laita vuoka jääkaappiin vähintään tunniksi. Pistele pohja haarukalla. Rutistele leivinpaperi ja painele se piirakan päälle ja täytä vuoka paistokuulilla, kuivilla herneillä tai merisuolalla. Esipaista piirakkaa 180-200 asteessa (uunista riippuen) noin 15-20 minuuttia. Ota paistokuulat pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia. Irrota vuoasta varovasti ja anna jäähtyä. Tartelettien paistoon riittää hiukan matalampi lämpö ja lyhyempi paistoaika.

Creme patissiere

1 vaniljatanko
4 dl täysmaitoa
4 keltuaista
80 g sokeria
30 g maissitärkkelystä
25 g voita

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet, laita kaikki maidon kanssa kattilaan, kuumenna lähelle kiehumispistettä. Nosta syrjään ja anna maustua. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää seokseen maissitärkkelys. Poista vaniljatanko maidosta, kuumenna uudelleen ja sekoita osa keltuaisvaahtoon. Kaada seos maidon joukkoon kattilaan sekoittaen. Kuumenna, älä keitä. Seos sakenee huomattavasti. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa joukkoon voi. Mikäli seokseen tulee paakkuja, paseeraa siivilän läpi. Kreemin pinnalle voi sulattaa tilkan voita, jolloin pinta ei kuorretu. Säilytä kylmässä. Ennen käyttöä kreemi kannattaa vatkata huolellisesti.

Levitä creme patissierea piirakan päälle ja lisää päälle haluamiasi hedelmiä tai marjoja.



Isompaan vuokaan taikinaa ei kannata kaulia liian ohueksi, sitä on silloin mahdoton nostaa vuokaan. Taikina painellaan varovasti vuokaan ja liiat reunat leikataan veitselä. 


 Tähän pikkuvuokaan tein piirakan jämätaikinasta; piirakka syödään suoraan vuoasta.



Tarteletteihin taikina kaulitaan parin mm paksuiseksi. Ohut pohja on ihanan rapea ja suussa sulava!



Kirsikkapiirakkaa on tullut tehtyä tänä kesänä monen monta kertaa. On se vaan niin hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti