perjantai 13. helmikuuta 2015

Red Velvet kuppikakut ystävän kanssa

Jaettu ilo on kaksinkertainen, muulloinkin kuin ystävänpäivänä! Tulevana ystävänpäivänä, siis huomenna, kannattaa leipomuksia tehdä hieman isompi satsi ja kiikuttaa maistiaisia ystäville tai vaikkapa naapurin mummolle. Taatusti ilahtuvat.
Red velvet kakku on kai jonkinlainen klassikko, siitä pienoiset kuppikakut, syötävää on juuri sopivasti. Pieni kostutus brandyllä, tilkka hilloa päälle ja kuorrutus italialaisella marengilla. Ilmavan kevyt ja maukas suupala kahvipöytään. Ikean muffinssipellillä paistettuina näitä tulee 24-26 kappaletta pieniä korkeita kakkusia. Perunajauhoilla saa unelmankevyen ja maukkaan rakenteen ja leivonnaiset sopivat myös keliaakikolle. Marenkikuorrute on myös vaihteeksi mukavan kevyt ja pehmeä. Italialainen marenki säilyy pidempään, sen tekoa varten tarvitset lämpömittarin.
Vinkki: laita taikina pursotuspussiin, muffinssivuokien täyttö sujuu nopeasti ja tarkasti. Muffinssipelti pitää paperivuoat suorana, eikä paistuva leivonnainen leviä.
 
  
Red Velvet kuppikakut
 
150 g pehmeää voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl maitoa
5 dl perunajauhoja
11/2 tl soodaa
0.5 dl kaakaojauhoja
2 rkl vaaleaa viinietikkaa
 
kostutukseen brandya
vadelmahilloa
 
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit, lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi joukkoon, lisää maito ja viinietikka. Täytä muffinssivuoat 2/3, paista 1745 asteessa n. 20 minuuttia, kuppikakun koosta riippuen, kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä. Kostuta tilkalla brändyä, laita jokaisen kuppikakun päälle nokare hilloa. Kuorruta marengilla ja ruskista marengin pinta kevyesti kaasupolttimella.
 
Italialainen marenki
 
3 valkuaista
30 g sokeria (1/3 dl; 85 g sokeria = 1 dl)
75 g vettä (n. 3/4 dl)
140 g sokeria (1 2/3dl)
 
Laita 75 g vettä ja 140 g sokeria kattialaan sekä lämpömittari. Keitä täydellä teholla sekoittamatta, kunnes seoksen lämpötila on 118 astetta. Vatkaa sillä aikaa valkuaiset ja 30 g sokeria pehmeäksi valkeaksi vaahdoksi. Lisää kuuma sokerivesiseos ohuena nauhana vatkaimen/talouskoneen käydessä valkuaissokerivaahdon joukkoon. Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on jäähtynyt. Kuppikakut säilyvät muhevina useammankin päivän.
 

Herkullista ystävänpäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti