maanantai 8. syyskuuta 2014

Punajuurispelttirisotto

Punajuurispeltti tai punajuurispelttirisotto, Peltolan Blue-smetanaa ja paistettuja tatteja: Siinäpä oli herkullinen ateria orastavaan syksyyn! Esikuvana toimi Satoa-tapahtumassa maisteltu ravintola Mustan Lampaan punajuurispeltti. Punajuuri on yksi juuressuosikeistani ja taipuu moneen. Punjuurimehu antaa täyteläisyyttä, hiukan makeuttakin ja erittäin kauniin värin. Sinihomejuusto on lähes erottamaton punajuuren kaveri, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Kasvisruuaksi annos oli täyteläinen ja täyttävä.

Punajuurispeltti(risotto)

5 pientä punajuurta
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä tai palanen solovalkosipulia
oliiviöljyä
2 dl punaviiniä
4 dl spelttihelmiä
5 dl punajuurimehua
n. 4 dl kana- tai kasvislientä
3-4 rkl balsamicoetikkaa
suolaa, pippuria
tuoretta rosmariinia, timjamia ja lehtipersiljaa
1/2 limen (tai sitruunan) kuori ja mehu
pecorinoraastetta

Peltolan Blue- smetana

125 g Peltolan Blue homejuustoa
1 purkki smetanaa
kermaa

Murusta homejuusto ja sekoita smetanan kanssa sauvasekoittimella, lisää kermaa (1-2 dl) sen verran, että saat notkean tahnan.

Pese punajuuret ja keitä lähes kypsiksi, n. 35 minuuttia. Jäähdytä ja kuori, pilko karkeaksi.
Speltin kyspymisaika on melko pitkä, 40-45 minuuttia. Esikeitin spelttihelmiä 10 minuuttia tämän vuoksi ja valutin. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kana/kasvisliemi kiehuvaksi.
Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä ja lisää valutettu speltti. Kääntele hetki ja lisää punaviini. Lisää punajuurimehua vähitellen, anna nesteen imeytyä spelttiin ennen seuraavaa satsia, samaan tapaan kuin risottoa tehdessä. Lisää myös kana/kasvislientä. Lisää balsamicoetikka, pippuria ja suolaa. Lisää hienonnetut yrtit lopumpana. Kypsennä speltti napakaksi. Vähän ennen valmistumista lisää hienonnettu punajuuri ja anna kiehahtaa. Mausta raastetulla sitruunan/limen kuorella ja mehulla, raasta joukkoon pecoriona. Tarjoa homejuustosmetanan ja vaikkapa paistettujen tattien kera.


2 kommenttia:

  1. Olen tänä kesänä löytänyt spelttirisoton. Niin valtavasti makua, ettei ole tottakaan. Pussillinen on kohta tuhottu parempiin suihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minua yllätti miten täyttävää ruoka oli, ilmeisestikin speltti on tuhtia tavaraa :)

      Poista