torstai 3. heinäkuuta 2014

Naudanlihaa ja kasviksia thaigrillistä

Puugrilli, naudan ulkofile, runsaasti kasviksia ja hedelmiä ja thaimausteet. Ei voi tulla huonoa.
Kyllä meilläkin juhannuksena grillattiin ja viimein raportti siitä. Vaikka sää oli mitä oli, taisi olla lämpimämpää kuin tätä kirjoittaessa, heinäkuun alussa. Ja ei se viileä sää haitannut, oli oikein hauskat juhannuskekkerit ystävien kanssa. Ja luulenpa, ettei kellekään jäänyt nälkä.
Thaimausteet, kalakastike, chili, lime, valkosipuli, soija, kookos; yhdistelmä toimii niin lihalle, kalalle kuin kasviksille. Kesäkuussa lohelle tekemäni marinadi ja kastike olivat niin makoisat, että uusinta piti saada, tällä kertaa ulkofileelle. Chiliä ja valkosipulia laitoin tällä kertaa enemmän, valkosipulin tuoreena. Onneksi hokasin ruokia valmistellessani, että kalakastikehan sisältää (yllätys yllätys) kalaa. Tein vegaanille oman kastikkeen samalla konseptilla, mutta laitoin enemmän soijaa ja kookosmaitoa. Hyvää tuli siitäkin. Jälkkäriksi tarjottiin erittäin yksinkertainen mutta maistuva paras mansikkajälkiruoka, vegaanille pelkästään mansikoita ja paksua kookosmaitoa.
 
2 naudan ulkofilepalaa (n. 700 g kumpikin)
 
 
Sekoita marinadin ainekset, mieluiten koneella tahnaksi. Jätä maustumaan jääkaappiin useammaksi tunniksi, mutta nosta lämpimään hyvissä ajoin. Pyyhi marinadi pois (säästä, voi keitellä kastikkeeksi tähteille) ja grillaa hyvällä hiilloksella väri pintaan kokoajan käänneellen. Anna vetäytyä foliossa lämpimässä paikassa hyvä tovi. Käytin lämpömittaria ja sisälämpö nousi 48 asteeseen.
Leikkaa ohuiksi viipaleiksi, koristele chilillä ja korianterilla.
 
lisäksi:
 
rasia herkkusieniä
rasia kirsikkatomaatteja
sipulia
rasia suippopaprikoita
tuore ananas
nektariineja
melonia
 
Puhdista herkkusienet sipulit ja marinoi tomaattien kanssa (valkosipulia, öljyä, soijaa, mausteita valinnan mukaan). Pujota liotettuihin varrastikkuihin vuorotellen sipulin kanssa.
Kuori ja lohko ananas, lohko meloni reiluiksi paloiksi. Halkaise nektariinit ja poista kivet. Pirskota suippopaprikoiden päälle öljyä ja suolaa. Grillaa hyvässä lämmössä. Meloneille riittää kaunis väri pintaan.

salaatti

vihreitä papuja
kurkkua
vihreää sipulinvartta
 
Siisti papujen päät ja pilko kolmeen osaan. Keitä reippaasti suolalla maustetussa vedessä, jätä napakoiksi. Valuta. Viipaloi kurkku ja sipulinvarret. Yhdistä, mausta suolalla, pippurilla, lorauksella öljyä ja tilkalla sitruunanmehua tai viinietikkaa.

 
 
Nektariini on mukavan kirpeä ja sopii hyvin pääruualle, kuten ananaskin.
 
 
Marinadi kannattaa ottaa talteen ja kiehauttaa siitä seuraavana päivänä kastike lisäämällä vaikkapa kookosmaitoa.
 




Alkudrinksuiksi tarjottiin Mojitot. Minttukimara omalta pihalta. Eukalyptukseen vivahtava mintun maku ei ollut ehkä paras valinta. Sokerista kannattaa keittää siirappi, nyt juomaa piti hämmentää, että sokeri suli joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti