sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Thai Grillattua lohta


Grillattua lohta thaimaustein, lisäkkeenä raikas Thai-kurkkusalaatti, kurkkuchilisalaatti ja loistava kastike. Vähän jasmiiniriisiä vielä. Suolaisen, happaman, tulisen ja makean liitto, joka ei onnistu ilman kalakastiketta. Ihan paras kesäruoka, joka valmistuu nopeasti jopa arki-iltana. 
Kaikenlaista kiirettä ja touhua riittää kesään, niistä kerron, kunhan on sopiva hetki. Ruokaa tulee kyllä laitettua, tosin vähän harvemmin, kerralla enemmän. Harvemmin tahtoo ehtiä koneen ääreen blogia päivittämään, ja iltaisin uni tahtoo viedä voiton. Vaikka kaunista valoa riittää, nälkäisenä ja väsyneenä ruuan asettelu ja kuvaaminen tahtoo olla vähemmän tärkeää. Valitettavasti tuoksuja ja makuja ei voi siirtää tähän. Tämä ruoka oli niin hyvää, että ehdottomasti suosittelen kokeilemaan. Chili ei puske läpi, sitä voisi laittaa jopa enemmän. Käytin kastikkeisiin kuivattua valkosipulia myllystä, ettei töissä löyhkäisi tarpeettomasti. Korianterista on tullut suosikkiryttini, ilman sitä ei enää pärjää! Tuoreet yrtit ova sen verran arvokkaita kaupasta kannettuna, että nyt on korkea aika laittaa niitä kasvamaan, parvekkeelle tai pihan yrttitarhaan.


2 lohifilettä, ruodotonta

marinadi:
kourallinen korianteria
1 solovalkosipuli tai muutama kynsi
reilusti vastajauhettua mustapippuria
2 rkl kalakastiketta
2 rkl öljyä

Laita marinadin ainekset silppuriin ja aja tahnaksi. Suolaa kalat kevyesti ja voitele marinadilla. Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti.


Kastike

½ limen mehu
2 rkl hienonnettua korianteria
mustapippuria
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna/kuivattua valkosipulia myllystä
2-4 rkl kalakastiketta
½-1 punainen chili hienonnettuna
1 rkl soijakastiketta
2-3 rkl ruskeaa sokeria (muscovado)
2-4 rkl kookosmaitoa

Sekoita ainekset keskenään, maistele suolaisen, makean, tulisen ja happaman liitto kohdilleen. Jätä odottamaan, kastike tarjotaan huoneenlämpöisenä. Ihan loistava kastike, jossa häivähdys kookosmaitoa viimeistelee makuelämyksen. Sopii varmasti niin kasviksille kuin lihallekin.


Thai-kurkkusalaatti

2 kurkkua
2 vihreävartista nuorta sipulia
1 punainen chili hienonnettuna
kourallinen/ruukku korianteria
pussillinen Pirkka- pähkinäsekoitusta, n. 80-100 g

Kastike

½ limen mehu
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna/kuivattua valkosipulia myllystä
1 rkl soijakastiketta
cayennepippuria
1-2 tl ruskeaa sokeria (muscovado)

Pilko kurkku, joko kuutioiksi, tai soikeiksi viipaleiksi jotka puolitat. Hienonna chili, hienonna korianteria hiukan. Paahda pähkinät kuivalla pannulla.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita salaattiainekset ja kastike.


Grillaa lohifileet esim. halsterissa, jolloin kääntäminen on helppoa. Grillaa enemmän nahkapuolelta. Älä päästä kuivaksi. Puulla grillaten tuli jälleen hyvää! Apukokki suoritti grillaamisen, jolloin ehdin valmistella salaatin ja kastikkeet, sekä kameran. 






3 kommenttia:

  1. Vauuu minkä näköinen annos! Eipäs olisi itsellä tullut mieleen valmistaa lohta tuolla tavoin! Ensi kerralla pitää siis ehdottomasti kokeilla tuota tahnaa. :)

    VastaaPoista