lauantai 12. huhtikuuta 2014

Buffetpöydän reseptejä


Buffet-pöydän tarjottavaa, reseptejä seisovaan pöytään. Ruokaa ylioppilasjuhliin. Ja vaikkapa pääsiäispöytään. Kevään juhliin voi alkaa pikkuhiljaa valmistautumaan; ison osan tarjottavista voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Nämä syötiin itsenäisyyspäivänä, mutta toimivat hyvin juhlassa kuin juhlassa. Makeita tarjottavia ylioppilasjuhliin vaikkapa täältä, suussa sulava suklaamoussekakku ja juhlakuvissa myös ideoita. Täytekakut, macaron, pientä suolaista ja pientä makeaa-tagien alla lisää ideoita. Leipä-tagin alla on monta hyvää reseptiä. Varsinaisia pääsiäisherkkuja täällä.
Iloinen itsenäisyys-juhlien reseptejä lupasin jo aikaa sitten. Blogille aikaa on viime kuukausina ollut niukanlaisesti. Ärhäkkä virus vei yhden viikon ja ruuanlaitto on ollut varsin arkipäiväistä, hävikin vähentämistä ja tähteiden syöntiä. Jokusen kerran koneen ääreen istahtaessa nettiyhteys on tökkinyt ja homma on kuivunut kasaan. Ylimääräiset vapaapäivät ilman suunniteltuja projekteja otetaan ilolla vastaan ja tehdään rästihommia. Ja kevään myötä on tullut uusia harrastuksiakin, jotka ottavat oman aikansa.
Tämän buffet-pöydän kimpussa oli kymmenkunta aikuista ja muutama nuorison edustaja. Ruokaa jäi hyvin tähteeksi joten annoksista riittää 15 aikuiselle vähintään. 
MasterChef-Kiran mangoinkiväärikastikeohjeen sain joskus, mutta en löytänyt sitä mistään, joten makuja muistellen tein oman versioni.


Mangoinkiväärikastike

2 pss pakastemangoa a 300 g
3 rkl sweet chili sauce
suolaa reilu rkl
½ solovalkosipuli hienonnettuna
reilu pätkä tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 dl sokeria+ ½ dl vettä kiehautetaan että sokeri sulaa siirapiksi

Blenderiin ja sekaisin, tarjotaan kylmänä lihan kanssa.


Perunanpuolikkaat

16 isoa perunaa (rosamunda tms)
1 pss pororouhetta 150 g
300 g mustaleimaemmentaalia raastettuna
n. 200 g voita (ruskistettu)
suolaa, pippuria, cayenne, muskotti, tuore timjami

Kypsennä pestyt perunat 200 asteisessa uunissa. Halkaise kuumana ja kaiva sisus kulhoon. (jätä hiukan perunaa pois) Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Täytä perunankuoret. Ennen tarjoilua kuumassa uunissa lämmitys + väri pintaan.
Ruskistettu voi: keitä laakeassa kattilassa voita keskilämmöllä niin että voi ruskistuu ja tulee pähkinäinen tuoksu. Lähempänä oikean lämpötilan saavuttamista ja voin valmistumista se alkaa vaahdota. Varo polttamasta.

Luumuvinegretti

200 g kuivattuja pehmeitä luumuja
rosmariinia pari oksaa
½ solovalkosipuli
pippuria, suolaa, cayenne
dijon-sinappia 3 tl
1 sitruunan mehu
n. 1 dl punaviinietikkaa
n. 4 dl rypsiöljyä
3 dl vettä

Blenderillä ainekset sekaisin, tarjotaan kylmänä.

Paahtopaisti

Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita 120 asteiseen uuniin paistomittarin kanssa ja kypsennä, kunnes paistin sisälämpö on 53 astetta. Anna levätä. Ota jäähtyneeseen paistiin väri pintaan kuivalla kuumalla pannulla. Suolaa ja pippuroi, mausta (yrttejä) reilusti, kääri kelmuun, laita kylmään. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Salaatti

etikkapunajuuria
päärynöitä
rucolaa, pinaattia
aurajuustoa
keitettyjä vihreitä papuja, jos haluaa

Sekaisin juuri ennen tarjoilua, tarjoa luumuvinegretin kanssa


Inkiväärikastike vasemmalla, paahtopaisti ja perunanpuolikkaat. Takana punajuurilevite ja mangopapusalsa.


Syötiinhän siellä paljon muutakin. Edessä vasemmalla bataattilevite, keskellä luumuvinegretti. Takana bbq-lihapullat ja bbq-kastike

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti