lauantai 18. tammikuuta 2014

Linssi appelsiinikeitto

Linssi, appelsiini, chili, currytahna, kurkuma. Kaikkien värimaailma sopii ihanan aurinkoisiin päiviin, joista on päästy pitkästä aikaa nauttimaan. Nopea, mausteinen ja ravitseva keitto lämittää pakkaspäivänä ja vie ajatukset intian suuntaan.
Vinkki: sopikaa työkavereiden kanssa leikkimielisestä ruokakilpailusta. Jokainen laittaa ruokaa saman reseptin pohjalta ja sitten ruokatunnilla porukalla maistellaan. Hauskaa, miten erilaiseen lopputulokseen jokainen päätyy.

Tosiaan, kyllä täällä vielä ollaan! Elämän kiireet ovat hidastaneet tahtia blogissa ja kokkailussakin on menty välillä matalammalla profiililla ilman uusia kujeita. Vanhoja reseptejä kuvineen on tukku postaamatta, mutta ne saavat vielä odottaa. Uusia ideoitakin on ja ne toteutetaan, kunhan aikaa löytyy.

Linssi-appelsiinikeiton perusresepti on Pirkan käsialaa. Tässä oma versioni. Tulisen currytahnan sijaan käytin mietoa Rajah-merkkistä. Keitto oli sopivan tulinen, mutta seuraavana päivänä lämmitettäessä tulisuus oli lähes kadonnut. Appelsiinikuoriraastetta kannattaa ripotella vasta lautaselle, sillä seuraavana päivänä keitto maistaa entistä voimakkaammin appelsiinille, jopa makealle.


Linssi-appelsiinikeitto

2 salottisipulia
1 solovalkosipuli
1 punainen chili
2 tl currytahnaa
1 tl kurkumaa
pätkä inkivääriä
1 kanaliemikuutio
8 dl vettä
4 dl mangoappelsiinimehua
3 dl punaisia linssejä
1 appelsiinin raastettu kuori
öljyä, suolaa, mustapippuria

1 purkki smetanaa
3 appelsiinia
1 ruukku korianteria

Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Kuullota sipuleita öljyssä, lisää chili, inkivääri ja mausteet. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja mehu ja kuumenna kiehuvaksi. Hienonna korianteri ja lisää keittoon varret.Lisää huuhdotut linssit ja kypsennä parikymmentä minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella, mausta suolalla ja pippurilla ja halutessasi sekoita joukkoon smetana. Lisää appelsiinikuoriraastetta.
Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi. Sekoita kulhossa hienonnetun korianterin kanssa ja mausta appelsiinikuoriraasteella. Nostele korianteriappelsiineja keittoon; ne raikastavat mukavasti mausteista keittoa.



2 kommenttia: