maanantai 11. marraskuuta 2013

Syntymäpäiväkakku

Nuori lääkäri -lehti täytti sopivasti 50 vuotta lokakuussa. Vuosijuhlanumeroon toivottiin kakkua. Tällainen syntymäpäiväkakku siitä tuli.
Sokerimassaa myydään nykyisin useimmissa kaupoissa, myös hyvä marsipaanimassa toimii kuorrutteena. Sokerimassaa on hyvä varata reilusti, kakun korkeudesta riippuen siihen menee 500-750 g. Kilon paketista jää tähteeksi, mutta kakku on helpompi kuorruttaa, kun kaulittu levy on riittävän suuri. Tiiviisti säilytettynä massa säilyy jonkin aikaa seuraavaa kertaa varten, vakumoituna varmasti. Sokerimassan alle täytyy laittaa joko hilloa tai mieluiten voisokerikreemi eristeeksi, muutoin massa ei tartu kakun pintaan ja toisaalta massa alkaa sulaa ja repeillä.
Pain de genees on klassikkokakkupohja, joka sopii erityisesti moussekakkujen pohjaksi. Se on loppujenlopuksi helppo tehdä vaikka grammamäärät saattavat hirvittää. Yhtään säännöllisesti leipovan kannattaa hankkia talousvaaka, punnaaminen helpottaa leipomista ja kakut ja piirakat onnistuvat paremmin. Pain de geneesin tilalle voi tehdä tavallisen kahden munan kakkupohjan. Alla olevalla kakkupohjan ohjeella kakku paistuu lätsähtämättä ja pysyy kuosissaan myös kakkua täyttäessä.
Sokeri- ja marsipaanimassat ovat makeita, samoin voisokerikreemi. Täytteistä kannattaa tehdä raikkaita ja vähäsokerisia. Käytin näissä maustettuja rahkoja, enkä lisännyt sokeria. Maustamattoman rahkan kanssa pieni sokerimäärä voi olla paikallaan.


Neljän munan suklaakakkupohja 

Punnitse kananmunat. Kerro munien paino 0.7:llä ja lisää sen verran sokeria. Vaahdota hyvin. Kääntele sokerin painon verran siivilöityjä vehnäjauhoja joukkoon, mutta korvaa noin 20 g vehnäjauhoista kaakaojauheella. Voit lisätä jauhoihin 1 tl leivinjauhetta, mutta se ei ole välttämätöntä.
Kaada seos vuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi ja vuokan reunat on voideltu (vuokaspray on kätevin). Paista n. 180 asteessa, kunnes tikkuun ei tartu enää taikinaa. Jäähdytä ja halkaise.

Pain de genees 
2 pohjaa

315 g kananmunaa
85 g mantelimassaa
35 g hienonnettua pistaasipähkinää
35 g hienoa sokeria
55 g voita kuumana
30 g jauhoja
2 g leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Lämmitä mantelimassa mikrossa ja lisää vaahtoon pienissä erissä vatkaten, kunnes sekoittuu. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita pieni osa muna-mantelivaahdosta voin joukkoon ja lisää se loppuun massaan. Kääntele kuivat aineet joukkoon. Jaa kahteen vuokaan ja paista 180 asteessa noin 15 minuuttia.

Mangopassionmousse

2 dl rahkaa, myös maustettu rahka käy
2.5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 pussi Knorr mangopassionmoussejauhetta
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)
3-4 passionhedelmän sisus

Vatkaa kerma moussejauheen kanssa vaahdoksi, lisää rahka ja sekoita. Lisää vaniljakreemijauhetta, varsinkin, jos käytät enemmän kermaa ja täytettä pitää olla enemmän, kreemijauhe auttaa hyytymään. Toisaalta passionhedelmän hapot myös hyydyttävät. Halkaise hedelmät ja kaavi hedelmäliha täytteeseen, sekoita.

Valkosuklaanougatmousse

2 dl rahkaa, maustamaton tai maustettu
2.5 dl kuohu- tai vispikermaa
1 pussi Knorr valkosuklaanougatmoussejauhetta
3 limen mehu
(1 rkl vaniljakreemijauhetta)

Tee samaan tapaan kuin mangopassionmousse.

Kokoa kakku puhtaaseen irtopohjavuokaan. Käytä reunakalvoa tai vuoraa vuoka leivinpaperilla, kakku on helpompi irrottaa. Leikaa pohjalle pyöreä leivinpaperi, johon jätät "hännän", jolloin valmis kakku on helppo vetää tarjoilualustalle. Kostuta alin kerros muutamalla rkl:lla maitoa. Levitä sille toinen täytteistä ja paina päälle seuraava kakkukerros, kostuta taas maidolla. Laita päälle viimeinen kakkukerros ja kostuta kevyesti. Laita päälle paino ja kakku muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli tekeytymään.

Voisokerikreemi

225 g voita
1 paketti tomusokeria
1-2 rkl kuumaa vettä

Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää tomusokeri vähitellen samalla vatkaten. Lisää lopuksi kuumaa vettä ja vatkaa hetki. Kreemin voi myös värjätä ja maustaa.

Poista kakku vuoasta. Levitä kreemi tasaisesti kakun päälle. Kaaviloi valmis sokerimassa (käytä hiukan tomusokeria, ettei tartu, silikoni- tai muu leivonta-alusta on paras) mahdollisimman suureksi ympyräksi. Se saa olla reilusti kakkua suurempi. Nosta kuorrutus varovasti kakun päälle ja aloita tasoittamaan sivelevin liikkein päältä sivuille samalla pyörittäen kakun ympäri, jolloin massa asettuu kakun päälle ilman ryppyjä ja vekkejä. Leikkaa ylimääräinen massa pois ja siisti reuna vaikapa marsipaanityökalulla.

Koristele haluamallasi tavalla. Kakun kuviot on tehty elintarvikeväreillä leikkaamani sabluunan avulla pensselillä maalaten, kynäruiskuni ei valitettavasti suostunut toimimaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti