perjantai 8. marraskuuta 2013

Hävikkiviikon makeat piirakat: halpa eli halvapiirakka ja toinen

Eilen maisteltiin suolaisia hävikkipiirakoita, tänään makeita. Jääkaapin valokin alkaa pikkuhiljaa näkyä!
Taas piirakoita, joiden kanssa ei pidä olla tiukkapipoinen, vaan käyttää ne mitä kaapista löytyy. Melkein musta banaani, jotain kummallisia marjapyreitä pari purkkia, rahkaa ja kermaviiliä. Ja käyttämättä jäänyt pehmisjäätelöpurkki. Halva on hassu herkku, kiinnostava, mutta ei sitä jaksa maistelua enempää yleensä syödä, on niin imelää ja liimautuu kitalakeen. Siis se kreikan herkku, seesaminsiemenistä ja sokerista tehty. Sellainen avattu, josta kulmasta oli nakerrettu, odotteli aikansa, ei paukkunut vielä päiväyskään. Nyt on sen aika! Ja leipojalla on yllättäen? isot varastot suklaata, joita pitäisi käyttää pois.

Halvapiirakka

Pohja

100 g pehmeää voita
4 dl täysjyväkaurahiutaleita
3 dl vehnäajuhoja
1 dl sokeria
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet voihin, lisää kananmuna. Painele irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.

Täyte

300 g halvaa
100 g voita
(marjapyrettä pari desiä)
1 purkki rahkaa (vaniljarahka)
1 purkki kermaviiliä
2 kananmunaa

Laita halva ja voi mikroon, niin että voi sulaa ja ainekset on helppo sekoittaa keskenään. Lisää rahka ja kermaviili, lisää kananmunat.

Voitele taikina marjapyreellä. Kaada halvaseos päälle ja paista 175 asteessa noin 40-45 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, ripottele tomusokeria pinnalle.


Irtopohjavuoasta piirakka on helppo nostaa ylös ja on kaunis laittaa tarjolle, tässä vielä liian kuuma. Kun leikkaa pohjalle leivinpaperin ja jättää siihen pienen lipan, siitä on helppo vetää piirakka tarjoilulautaselle.


Pätkisvaniljapiirakka

Pohja

100 g voita
3.5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet voin kanssa, sitten kananmuna. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Taputtele leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle.

Täyte

1 kypsä banaani
1 pussi Pätkis-suklaata
5 dl purkki pehmisjäätelömassaa
1 kermaviili
4 kananmunaa

Sekoita pehmis ja kermaviili, lisää kananmunat. Muussaa banaani ja lisää siihen edellistä kiisseliä hiukan. Levitä banaaniseos taikinan päälle. Pilko pätkikset vuokaan ja kaada kiisseli päälle. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia.


Nämäkin tekivät kauppansa, toisella foorumilla. Halvapiirakka oli oma suosikkini, halvan maku hienostuneena muttei liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti