tiistai 8. lokakuuta 2013

Helppo ja herkullinen omenapiirakka

Suuren suosion saavuttanut suussa sulava omenapiirakka. Erittäin helppo valmistaa. Parhaiten sopii happamat kotimaiset omenat, mutta onnistunee myös ulkolaisista. Makeampien omenien kanssa sokeria ei tarvitse lisätä päälle. Erittäin murean piirakan saa gluteenittomista jauhoista, esim 2.5 dl Semper fin mix-jauhoja ja 1 dl maissijauhoja. Maissijauhoilla voi korvata myös desin tavallisia vehnäjauhoja. Piirakan juju on raastetussa omenassa. Omenan maku on voimakas, raasteen ansiosta piirakassa ei ole pehmenneitä tai nahistuneita omenalohkoja.

Omenapiirakka raastetusta omenasta

150 g voi
1 dl sokeria
3.5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenittomia jauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

purkki pehmeää rahkaa
2 dl kermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

noin kolme omenaa raastettuna
sokeria, kanelia

Sekoita pohjan ainekset keskenään, helpottaa, jos voi on hiukan pehemnnyt. Mikäli taikina ei sekoitu kunnolla, lisää 1-2 rkl vettä, maitoa tai kermaa. Murotaikinaa ei pidä vaivata pitkään, se sitkistyy.
Leikkaa pyöreän piirakapohjan (mielellään irtopohja) pohjalle leivinpaperi, se helpottaa piirakan siirtämistä ja leikkaamista. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada vuokaan. Raasta päälle noin kolme omenaa, kotimaiset voi laittaa kuorineen. Painele raastetta hiukan täytteeseen. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Paista 180 asteessa n. 35 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Vinkki: piirakan voi tehdä myös päärynästä ja rahkan ja kerman korvata kookosmaidolla.


Kuvassa gluteeniton versio, jonka reunat kohoavat vehnäajauhoista tehtyä enemmän. Oikein murea, hiukan mureneva. Molemmat erittäin maistuvia.

1 kommentti:

  1. Täytteessä on näköjään virhe: 1 dl sokeria eikä suinkaan uudelleen kermaa. Korjaan, kunhan pääsen toimivan koneen ääreen!

    VastaaPoista