perjantai 2. elokuuta 2013

Suklaashokki

Back to sixties - juhlien suklaakakun ohjetta on kovasti kyselty. Tein kakkua uudelleen tyttären pyynnöstä syntymäpäiviä juhlistamaan, joten samalla laitan ohjeen tänne. Samalta se maistoi kun viimeksikin. Nyt tein kakun nopealla aikataululla, saman päivän aikana, eikä kaikki kerrokset ehtineet ihan täysin asettua. Jonkinlaisena perfektionistina löysin vielä muutaman muotoseikan, joita pitää viilata...pientä kehittämistä koristelutekniikassa ainakin ja kuinka saada kiille ilmakuplattomaksi.
Alkuperäinen ohje on Baka-lehdestä, mutta pohjan tein brownies-ohjeellani ja päälle halusin kiiltävän glaseerauksen. Brownies-ohjeella tulee kaksi pohjaa, toisen voi pakastaa vastaisen varalle tai sitten ohje kannattaa puolittaa. Maitosuklaaksi kannattaa valita laadukasta, mieluiten yli 40 prosenttista; Lidl:ssä on hyvät valikoimat sangen laadukkaita ja edullisia suklaita, maitosuklaata mm. 46 % ja 52 %:na, joita käytin tähän kakkuun. Enemmän kaakaovoita sisältävänä nämä suklaat sulavat tasaisesti ja sekoittuvat paremmin massaan. Kakun voi tehdä gluteenittomana korvaamalla vähäisen vehnäjauhomäärän gluteenittomilla jauhoilla ja  helposti siitä saa myös vähälaktoosisen.

Brownies-pohja (kahteen kakkuun)

3 kananmunaa
240 g ruokosokeria
175 g voita
180 g tummaa suklaata
50 g vehnäjauhoja/gluteenittomia jauhoja
30 g kaakaojauhetta

Leikkaa kahden irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sulata voi ja suklaa kattilassa. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Lisää vähän jäähtynyt suklaavoiseos munavaahtoon ja siivilöi joukkoon jauhot ja kaakaojauhe. Kaada ja tasoita taikina vuokiin ja paista 175 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kakkua kootessa pohjaa voi pistellä hammastikulla ja kostuttaa maidolla. Parhaiten kakku onnistuu, kun sen pakastaa kunnolla ja lisää glaseerauksen eli viimeisen kerroksen jäisen kakun päälle.

Maitosuklaakreemi/ganache

180 g maitosuklaata
95 g (n. 1 dl) kermaa
45 g voita

Rouhi suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja kaada suklaan päälle. Sekoita nuolijalla ja lisää lopuksi pehmeä voi. Sekoita tasaiseksi.
Laita irtopohjavuoan reunoille reunakalvo tai leivinpaperireunus. Kostuta browniespohjaa hiukan. Kaada maitosuklaakreemi pohjan päälle ja tasoita. Laita kylmään.

Suolakaramellisuklaamousse

115 g sokeria
75 g (3/4 dl) vettä
190 g (n. 2 dl) kermaa
65 g voita
5 g (1 tl) suolaa
180 g maitosuklaata
375 g (3 3/4 dl) kermaa

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Rouhi suklaa kulhoon. Kuumenna sokerivesiseosta kattilassa, hämmentämättä. Pyyhi kattilan reunoja välillä veteen kostutetulla pullasudilla sokerin kristallisoitumisen ehkäisemiseksi. Kun siirappi muuttuu kullankeltaiseksi, lisää joukkoon 190 g kermaa kahdessa erässä. Seos vaahtoaa reilusti. Anna kiehahtaa ja sekoita. Lisää voi ja suola kiehauta ja sekoita hyvin. Kaada seos suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi nuolijalla. Anna jäähtyä täysin. Vatkaa 375 g kermaa pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita nuolijalla massan joukkoon.
Kaada mousse kakun päälle ja tasoita. Peitä kakku ja laita pakastimeen vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Kiiltävä suklaaglaseeraus

3 rkl (40 g) vettä
120 g sokeria
40 g kaakaojauhetta
80 g kuohukermaa
2 liivatelehteä (4 g)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Keitä kattilassa sokeri ja vesi niin, että sokeri sulaa täysin. Siivilöi kaakaojauhe metallikulhoon ja sekoita sokerisiirappi joukkoon. Kiehauta kerma toisessa kattilassa ja liota liivatteet joukkoon. Yhdistä massat. Mikäli jää paakkuja, siivilöi. Anna jäähtyä käden lämpöiseksi ja valuta kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta kylmään hyytymään.

Koristeet

suklaata/koristelusuklaata
pistaasipähkinöitä
suolahiutaleita
vadelmia

Sulata muutama pala tummaa suklaata minigrippussissa mikrossa. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kakun toiseen reunaan viivoja. Poista reunat ja reunakalvo, laita kakku tarjoilulautaselle. Asettele koristeeksi pistaasipähkinänpuolikkaita ja vadelmat ja ripottele suolahiutaleita.



Pikku pala menköön Helenalle - se parempi nimeni :). Päivän sankari oli kuitenkin ihana tyttäreni: lämpimät onnittelut!

2 kommenttia:

  1. Satunnainen vierailija2. elokuuta 2013 klo 10.48

    Oi, tätä olen odottanut ;). Näyttää niin herkulta! Kiilttestä saat ilmakuplat pois lämmittämällä kaasupolttimella pintaa kiilteen kaatamisen jälkeen ennekuin se on hyytynyt. Toimii ainakin pannacotan kanssa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, kokeilen seuraavalla kerralla!

      Poista