tiistai 27. elokuuta 2013

BBQ-lihapullat, BBQ-kastike, coleslaw ja perunankuoret

Viimeisin, muttei vähäisin opiskelijaruokarespteistäni Savon Sanomille. Perinteiset lihapullat saavat potkua BBQ-kastikkeesta. Tällä reseptillä pääsee mausteisen, hiukan savuisen possuruuan makuun ilman grilliä. Colajuomapohjainen täyteläinen soosi on helppo tehdä, eikä mitään mene hukkaan: kastikkeen kasvikset maustavat lihapullat. Kaupan halvimmasta sika-nautajauhelihasta saa oikein maistuvat pallerot näillä mausteilla. Barbequepullien lisäkkeeksi täytyy ehdottomasti tehdä coleslaw-salaattia ja perunankuoria. Viikonlopun juhlaruoka on siinä.
Opiskelijaruokakvartetin muut osiot: chilibataattikeitto täällä, kasvispihvit täällä ja tonnikalakasvislasagne täällä.

BBQ-kastike

1 iso sipuli
1 solovalkosipuli
2-3 porkkanaa
tölkki colajuomaa (sokerillinen)
1 dl ketsuppia
1 rkl sinappia (esim. vahva Aura)
5 rkl tummaa sokeria (ruokosokeri tms.)
3 rkl punaviinietikkaa'1-2 tl suolaa
1 rkl savupaparikajauhetta
1 rkl tabascoa

Kuutioi sipuli, valkosipuli ja porkkana mahdollisimman pieneksi. Laita kuumaan kattilaan ja pyörittele hetki, niin että saavat hiukan väriä. Lisää loput ainekset. Anna kypsyä n. 45 minuuttia tai tunti, kunnes kastike sakenee ja kasvikset pehmenevät. Siivilöi, painele massasta neste mahdollisimman tarkkaan pois. Kastike säilyy kylmässä useita päiviä. Tarjolle laittaessa lämmitä.

Lihapullat

400 g sika-nautajauhelihaa
1 tl suolaa
1/2 tl savupaprikaa
mustapippuria
1/2 tl tabascoa
2 kivahtanutta leipää hienonnettuna/raastettuna (vaikkapa paahtoleipäviipaleita)
1 kananmuna
BBQ-kastikkeen kasvismassa

Sekoita taikina ja pyörittele pulliksi. Paista tilkassa öljyä keskilämmöllä, kunnes pinta ruskistuu ja pullat ovat läpeensä kypsiä.

Coleslaw

n. 750 g varhaiskaalia/kaalia
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl majoneesia

Suikaloi kaali mahdollisimman ohueksi. Laita kulhoon ja lisää viinietikka, suola ja sokeri. Sekoita ja jätä odottamaan, sekoita muutaman kerran. Tarjolle laittaessa lisää majoneesi, sekoita ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa sokeria, miäli hapot tulevat liikaa esille.

Perunankuoret

n. 3-4 perunaa/ruokailija
öljyä
suolaa, pippuria

Kuori pestyt perunat ronskisti niin, että kuoriin jää n. 1/2 cm perunaa. Käytä loppu peruna toiseen ruokaan. Laita kuoret uunipellille, ripottele mausteet ja lorauta öljyä. Sekoita. Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia välillä käännellen, kunnes perunat ovat kauniin ruskeita ja rapeita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti