tiistai 8. tammikuuta 2013

Creme brulee sitruunaruoholla

Kun edellisistä creme bruleista on jo hitusen aikaa, oli sopivaa juhlistaa loppiaisen seurusteluateriaa laatujälkiruoalla. Vanilja on suosikkimauste lähes joka paikassa, mutta nyt halutti kokeilla jotakin raikkaampaa.

Sitruunaruohon makuinen creme brulee 
noin 4 annosta

2 dl kermaa
1 dl maitoa
2 sitruunaruohoa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

vaaleaa ruokosokeria ja kaasupoltin

Pilko sitruunaruohot sentin pätkiksi ja kiehauta maidon ja kerman kanssa. Jätä maustumaan joksikin aikaa. Vatkaa sokeri ja keltuaiset hetken aikaa, älä vaahdota. Kuumenna kermamaito uudelleen ja siivilöi se keltuaissokeriseokseen koko ajan hämmentäen. Jaa annoskippoihin; 4 normaalikokoista, pienempiä (foliovuokia) saa viisi. Kypsennä 100 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia (pienissä foliovuoissa riittäisi hiukan lyhyempikin aika), kunnes seos on hyytynyt, vuokaa heiluttaessa vielä tytisevä. Anna jäähtyä, vaikkapa jääkaapissa. Ripottele ennen tarjoilua vaaleaa ruokosokeria pinnalle ja sulata sokeri kullankeltaiseksi, jäähtyessään rapsahtavan lohkeavaksi pinnaksi kaasupolttimella. Älä polta! Vaihtoehtoisesti pikainen sulatus uunissa grillivastuksen alla.


Vaihteeksi vaniljan sijaan mukavan raikas sitruunainen maku. Ruokosokerista syntyy paras pinta.
Voisi kokeilla hiukan lisätä maidon määrää ja maustaa vielä limen mehulla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti