torstai 22. marraskuuta 2012

Porterkakku

Kesällä lueskelin juttua - lehdestä ja jostain blogistakin- Savonlinnan Panimoravintola Huvilasta. Kiinnosti siksikin, kun vuosien tauon jälkeen kävin Oopperajuhlilla, mutta en kyseisessä ravintolassa. Virhe pitää korjata ensi kesänä. Ravintolan porterkakku on kuulemma erittäin kehuttu. Yllätyksekseni en tuolloin löytänyt yhtään porterkakun ohjetta, joten muuntelin parin kakun ohjeen ja yllättäen tulikin erityisen mehukas ja maukas, hiukan maltainen kakku. Ja siirappi, johon voi tuhlata jäljelle jäävän juoman. Voisi luulla, että siirappi olisi kovinkin kitkerää, mutta porterista tulee yllättävän mukava, pyöreä mutta hiukan karvas, maltainen siirappi, joka kruunaa kakkunautinnon. Skotlannissa leivoin myös tätä kakkua, mutta lähikaupoista en porteria löytänyt. Summassa ostettu tummahko ale osoittautui pehmeäksi ja ihan kelpo valinnaksi, oluen maku jäi kuitenkin miedommaksi. Minusta meikäläinen Alkossa myytävä IV-porter on kuitenkin ihan paras.  Ohjeen perään on kyselty, joten tässä se tulee.



Porterkakku

200 g voita
200 g tummaa (70%) suklaata
200 g (n.2.5 dl) sokeria
3 kananmunaa
2 dl (125 g) vehnäjauhoja
40 g (reilu) kaakaojauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl porteria

Siirappi

loput porterista
n. 1.5 dl fariinisokeria

Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele vaahdon joukkoon. Lisää hiukan jäähtynyt suklaa-voiseos ja lopuksi porter. Paista jauhotetussa tai leivinpaperilla vuoratussa pyöreässä tai nelikulmaisessa kakkuvuoassa 180 asteessa n. 35 minuuttia; kakku saa jäädä aavistuksen kosteaksi.

Keitä porteria ja fariinisokeria keskilämmöllä, kunnes seos alkaa paksuuntua. Jäähdytä.

Ensimmäisessä kuvassa kakku on koristeltu tomusokerilla ja karamellisoidulla valkosuklaalla, kastike on creme fraichea ja tomusokeria ja lisänä tietysti siirappia.


Leikkasin jäähtyneen kakun kesällä leivoksiksi ja pursotin päälle tuorejuusto-tomusokerikuorrutetta.


Kakun kanssa käy myös jäätelö ja marjat.

2 kommenttia:

  1. Huvila on listalla itselläkin ensi kesänä - toivottavasti. Sen verran kehuvia arvioita siitä joka paikasta olen kuullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi vaan, että oopperaesityksen jälkeen sieltä ei saa enää ruokaa ja ennen oopperaa runsas ateria vähän arveluttaa...

      Poista