perjantai 9. marraskuuta 2012

My mulled wine recipe

Palasin juuri (kokki)lomalta Skotlannista; tervehtimästä Glasgowssa opiskelevaa nuorisoani. Kuvia ja tarinoita editoidessa kulunee kuppi jos toinenkin lämmintä jouluista juotavaa. Tänä vuonna pimeitä iltojani lämmittää glögin sijaan brittien suosima mulled wine; maustettu lämmin viini.

Mulled wine on ollut hyvin suosittu juoma jo Viktoriaanisen ajan Englannissa. Perinteisesti se on tehty portviiniin tai punaviiniin lisäämällä siihen appelsiinin tai sitruunanmehusta, sokerista ja mausteista keitettyä siirappia. Mausteet ovat perinteisen jouluisia: mm. kanelia, neilikkaa, inkivääriä, muskottia. Reseptejä lienee lukemattomia, eikä ainesten määrätkään ole kovin tarkkoja, jokainen laittakoon makunsa ja mieltymyksensä mukaan. Tällaista keittelimme pienen opiskelija-asunnon hellalla  joulunodotusta juhlistaen. Siellä ostamani klementiinit olivat suurempia ja mehukkaampia, joten kotona tuplasin hedelmien määrän. Tästä riittää noin kolmeen mukilliseen; jos pitää makeammasta, sokerin määrää kannattaa lisätä. Vuoden takaisista joulumausteista makua irtoaa huomattavasti heikommin, joten suosittelen uusimaan maustevarastoa. Glasgowssa käytin siirappiin vaaleaa muscovadosokeria, jonka kokeilin korvata täällä Suomessa tummalla muscovadolla vaalean puutteessa. Maku jäi tunkkaiseksi, ja paremmin toimiikin vaikkapa vaalea ruokosokeri. Viiniksi sopii jokin edukas Shiraz tai Cabernet-Shiraz. 


Mulled wine 

2 tähtianista
1 kanelitanko
8-10 kokonaista neilikkaa
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl kokonaisia kardemumman siemeniä
pieni pala tuoretta inkivääriä kuorittuna, muutamana siivuna
0.75 dl vaaleaa ruokosokeria
4 klementiinin mehu
1 klementiinin kuori suikaleina
1/2 sitruunan kuori suikaleina
punaviiniä


Laita kaikki aineet paitsi viini kattilaan ja keitä kymmenisen minuuttia. Anna jäähtyä. Siivilöi kattilaan, lisää punaviini ja kuumenna, älä keitä. Nauti hyvässä seurassa.


Kaikkia kaupungin jouluvaloja ei oltu vielä ripustettu, aurinko ja pienet sadekuurot vuorottelivat tiuhaan ja eräänä aamuna oli pientä pakkastakin. Klementiinin tuoksuinen makean mausteinen viini lämmitti upean ilotulituksen jälkeen, jota seurasi kanssamme 50 000 muuta Glasgow Greenillä. Siitä, Skotlannista ja matkastani lisää hiukan myöhemmin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti