torstai 8. marraskuuta 2012

Kaffirlimettijäätelö ja vinkki parempaan kotijäätelöön

Kaffirlimetin lehti on ihana mauste, jonka välillä aina unohtaa, varsinkaan jos ei pitkään aikaan tee thaityyppistä ruokaa. Kuivattuna sitä saa nykyisin useimmista kaupoista, mutta pakastettuja lehtiä löysin aasialaisesta kaupasta. Kuivattujen lehtien tuoksu on melko mitään sanomaton, enkä taannoin tehdessäni macaron-leivosten täytettä tahtonut saada niistä makua uuttumaan kiehautettuun kermaan. Vaan toisin kävi pakastettujen lehtien kanssa! Niissä on niin huumaavan ihana tuoksu, että niitä voisi ripotella sinne tänne ihan huoneilmaa sulostuttamaan. Nahkea paksu lehti säilyy aika pitkään hyvänä vielä sulatuksen jälkeen.
Ja kyllä tuo ihana tuoksu ja maku siirtyivät hienosti myös jäätelöön! Jokainen voi säätää niiden voimakkuutta lisäämällä tai vähentämällä lehtien määrää.

Kotitjäätelön teko on siitä harmillista, että edullisilla laitteilla, joissa joko itse kulho tai erillinen kylmävaraaja pakastetaan, jäätelön rakenne jää kovin löysäksi, varsinkin kesähelteellä. Pakastamisen jälkeen jäätelö on niin jäässä, että tovi menee sulatellessa, jonka jälkeen rakenne onkin sitten jo vetinen. Pahimmillaan seassa on vielä jäähileitä. Ei kompressorilla varustetut itse jäädyttävät laitteetkaan enää kovin hintavia ole, mutta taas yksi iso ja raskaskin möhkäle keittiölaiteviidakkoon; ei ole tullut hankittua, vielä.

Luin jostain, että glyserolilla (= glyseriini) voi parantaa kotijäätelön rakennetta.
Glyseroli on myrkytön, öljymäinen ja makean makuinen neste. Sitä käytetään mm. elintarvikkeiden sakeuttamisaineena ja kosteudensäilyttäjänä, E-koodi on E 422. Myös ihovoiteisiin ja hammastahnaankin sitä lisätään. Glyseroli estää jääkiteiden kasvua, ja sitä on talvehtivilla selkärangattomilla solunesteessä muutama prosentti, mutta joillakin lajeilla jopa 25%. Kaupan jäätelössä on useampaakin lisäainetta, joten yksi varsin luonnonmukainen aine parantamaan kotijäätelönautintoa on mielestäni hyvin perusteltu.

Heti piti päästä kokeilemaan, onneksi sitä olikin tullut hankittua hiukkasen kovettuneen sokerimassan notkeuttajaksi. Glyserolia voi ostaa apteekista, leivontatarvikekaupoista ja ainakin Chez Mariuksesta. Selkeää käsitystä sopivasta annostelusta ei tietysti tähän hätään löytynyt, mutta päätin kokeilla pienellä annoksella.



6.5 dl täysmaitoa
6-8 kaffirlimetin lehteä (pakaste)
2 dl sokeria
4 keltuaista
2 limen mehu
2 dl kuohukermaa
(2 tl glyserolia)

Kuumenna maito ja lisää siihen kaffirlimetin lehdet. Anna maustua vähintään puoli tuntia. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito uudelleen ja lisää siitä noin pari dl keltuaissokerivaahtoon samalla vatkaten. Sekoita sen jälkeen massa kuumaan maitoon ja sekoittele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes sakenee. Jäähdytä ja siivilöi. Lisää limen mehu ja vaahdoksi vatkattu kerma. JOS massa juoksettuu/kokkaroituu syystä tai toisesta (liika keitto, limen mehu), siivilöi. Laita massa jäätelökoneeseen ja lisää halutessasi 2 tl glyserolia, kun massa alkaa paksuuntua.
Ihanan raikas ja tuoksuva jäätelö, suosittelen! Glyserolin lisääminen pitää jäätelön rakenteen todellakin notkeampana; suoraan pakkasesta sitä on helppo annostella; lusikalla, kuten kuvassa, jäätelökauhaa etsiessä. Rakenne on tasaisen pehmeä, jäähileetön, lähes täydellinen.


8 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa! Oma kotijäätelöni on usein niin kivikovaa, että siinä jämäräkin jäätelökauha antautuu ja sitten jäätelö jo lösähtääkin, kun rakenne muuttuu liemeksi.

    VastaaPoista
  2. Niin, tämä toimii! Kermaisempi jäätelö on rakenteeltaan vielä parempaa, mutta muuten tykkään enemmän maitojäätelöstä.

    VastaaPoista
  3. Täydellinen lautanen! haluan syödä tuolta jouluna (:

    t. Syön sipulikeittoa pahvisesta kahvimukista yliopiston kahvilassa.

    VastaaPoista
  4. Viime aikain paras vinkki! Nuo ongelmat on todella tuttuja. Tänään pitää heti mennä apteekkiin kyselemään glyserolia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tai sitten Chez Mariuksessa glyseriinin nimellä, jos et apteekista saa.

      Poista