sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Yksi pohja - kaksi torttua: suklaata ja sitruunaa


Vaikka kirjahylly pursuaa keittokirjoja (itse asiassa niitä on myös kasoittain sängyn vieressä ja keittiön vieressä rappusilla), pitää saada jotain uutta: aidan takana ruoho on vihreämpää. Kirjastosta löysinkin 2010 julkaistun Chez Jouni - Jouni Törmäsen keittokirjan. Sitruunatorttu on viime aikoina kuulunut täytyy kokeilla - resepteihin. Tässä kirjassa on toimiva ja helppo resepti. Alkuun kummastuttaa pohjataikinan koko, mutta seuraavalla sivulla asia valaistuu; samasta pohjataikinasta saa kaksi piirakkaa; kirjan ohjeissa on sukalainen ja sitruunainen. Molemmat on kokeiltu, pariinkin kertaan ja toimivat, kunhan noudattaa ohjeita. Pohjan huikea keltuaismäärä arveluttaa, mutta paistaessa huomaan, että torttupohja pysyy kuosissaan ilman että päälle tarvitsee laittaa herneitä tai keraamisia kuulia painoksi, eikä maku ja rakennekaan ole hassumpi.

150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja tomusokeri. Lisää koneen käydessä keltuaiset yksitellen, sitten 2/3 vehnäjauhoista. Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Liika vaivaaminen on pahasta, mutta aineet tulee saada tasaisesti sekaisin. Jaa taikina puoliksi ja kaaviloi reilusti 25 cm halkaisijaltaan olevan, mieluiten irtopohjapiirakkavuoan kokoinen levy ja laita vähäksi aikaa kylmään. Toisen osan taikinaa voit pakastaa, jos et tarvitse heti tai lähipäivinä. Leikkaa piirakkavuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia, voitele reunat kevyesti voilla. Nosta tai kumoa pohja leivinpaperilta vuokaan, painele muotoonsa ja leikkaa reunat siistiksi. Laita vielä hetkiseksi kylmään. Paista 160 asteessa noin 15 minuuttia.
Ei kannata oikaista taikinan kylmettämisessä; kaulittu taikina repeilee, jos sen yrittää laittaa suoraan vuokaan, eikä myöskään irtoa kunnolla leivinpaperista.

Suklaakakku
200 g suklaata (70% kaakaopitoisuus)
tomusokeria maun mukaan 20-50g
200 g kuumaa kermaa
1 kananmuna
80 g kylmää maitoa
(20 g notkistettua voita)

Rouhi suklaa kulhoon, laita tomusokeria, jos haluat täytteeseen hiukan makeutta. Huomioi että laadukkaasta suklaasta tulee maukkaampi kakku. Kaada kiehuva kerma päälle, sekoita hiljalleen käännellen, kunnes suklaa sulaa ja seos on tasainen,  Lisää kananmuna, sekoita ja lisää kylmä maito ja sekoita jälleen. Voin lisääminen tuo kiiltävän pinnan.
Kaada täyte paistetun pohjan päälle, alenna lämpö 110 asteeseen ja paista 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoa  vaikkapa vaniljajäätelön kanssa.





Jäähdyttyään suklaatäytteen rakenne on mahtava, leikkautuu hyvin ja maku on täyteläinen.


Sitruunatorttu
6 kananmunaa
250 g kidesokeria
4 sitrunan kuoret ja mehu
2 dl ranskankermaa

Sekoita munat ja sokeri tasaiseksi massaksi. Lisää sitruunan kuoriraaste, creme fraiche ja lopuksi sitruunan mehu. Kuoret voi siivilöidä pois. Kaada täyte kypsän pohjan päälle ja paista 150 asteessa noin 20 minuuttia.
Sitruunatorttua tein ensimmäisellä kerralla lime-sitruunakombinaatiolla, toisella kertaa pelkistä sitruunoista, mutta creme fraichen puutteeessa korvasin sen smetanalla ja kermalla. Täytteen sokeria ja munia ei vatkata vaahdoksi, vaikka kirjan ohjeesta niin voisi äkkisiltään päätellä. Kannattaa myös varautua siihen, että täyte ei mahdukaan piirakkavuokaasi; liika täyte valuu todennäköisesti uuniin piirakan heilahtaessa, joten ei kannata ahnehtia.
Molemmat tortut ovat erinomaisia ja erityisesti helppo pohjataikinaohje ja simppelit täytteet ilahduttavat. Näitä voi helposti myös muokata mieleisikseen.


























Kenellä teistä on muuten kampaaja, joka tarpeen niin vaatiessa uhraa vapaapäivänsä hiustesi vuoksi? Kuulun niihin onnekkaisiin; itse päällekkäiset menot kalenteriin ahtaneena yhteistä aikaa ei tuntunut löytyvän, joten lauantaiaamu alkoi ylellisesti! Siitä kiitollisena venytin edellisiltaa sitruunatortun ja sipulipiirakan merkeissä, toivottavasti maistuivat. Suurkiitokset Anne!

2 kommenttia:

  1. Onkohan tuohon suklaakakun täytteeseen eksynyt pieni virhe suklaan määrän kanssa? 20g näyttää melko vähäiseltä, ja pienellä tsekkauksella näyttäisi että senhän pitäisikin olla 200g..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvä huomio, nolla on pudonnut pois! Täytyy korjata, kunhan pääsen koneelle, joka tottelee bloggeria:).

      Poista