lauantai 25. helmikuuta 2012

Piccoli cuori di polenta e chutney di mango e zafferano

Polentasydämet ja mangochutney

Italianlehdestä riittää vielä kokattavaa. Samaisessa A Tavola (2/12) lehdessä on juttua Venetsian karnevaaleista; pitäisiköhän tänä vuonna toteuttaa haaveiltu Venetsian matka, vuosia sitten päiväseltään pistäytyminen oli vain pintaraapaisu. Polentasydämet oli ideoitu Ystävänpäivään liittyen, muunkinlaisia muotoja voi käyttää. Polentan tein Food Academyn oppien mukaan. Kannattaa huomioida, että nesteen määrä vaihtelee polentalaadun mukaan. Monella on huonoja kokemuksia polentasta, eikä pelkästään paketin keitto-ohjeisiin kannata luottaa. Hyvä samettinen ja maukas polenta vaatii hyvän liemen, reilusti hyvää juustoa ja kimpaleen voita. Annoksesta riittää hyvin 4-6 hengelle, pienenä alkupalana vielä useammalle.

Polenta
150 g polentasuurimoita
hyvää kanalientä 4-5 dl
kourallinen vastaraastettua parmesaania/pecorinoa
75 g voita
suolaa, pippuria

Mangochutney
2 keskikokoista mangoa
75 g sokeria
75 ml valkoviinietikkaa
kourallinen tummia viinirypäleitä
1 rkl öljyä
hyppysellinen chiliä hienonnettuna/cayennepippuria
hyppysellinen sahramin luotteja
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
suolaa
pippuria

Kuori mangot, viipaloi irti kivestä ja leikkaa melko hienoksi. Laita kattilaan sokerin, viinietikan, huuhdeltujen rypäleiden ja mausteiden kanssa. Kypsennä vienosti poreillen 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Kuumenna suurin osa kanaliemestä kattilassa, lisää polentasuurimot koko ajan sekoittaen. Lisää tarpeen mukaan lientä. Hämmennä, kunnes polenta irotaa kattilan reunoista, muutama minuutti. Lisää huoneenlämpöinen voi sekä juustoraaste, sekoita, mausta ja maista.

Jaa seos kevyesti voideltuihin sydämen muotoisiin muffinssivuokiin ja kyspennä 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa vuoasta, asettele tarjolle kauniiden salaatinlehtien kera ja nostele päälle mangochutneyta.


Laakeammat ja matalammat sydämet olisivat kauniimpia. Polentaan toivoisin hiukan rapeaa paistettua pintaa, joka vaatisi paistoa pannulla. Chutney on kirpakka, mukava lisä muihinkin ruokiin, tekisin ehkä pehmeähappoisemmasta etikasta seuraavalla kerralla. Sahramin luotit kannattaa lisätä lopumpana keittoa, jolloin chutney olisi keltaisempaa vain punaisilla sattumilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti