keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Malai wali murghi-intialaista kanaa

Pakkassäällä tekee mieli tuhdimpaakin evästä. Arkistojen kätköistä löytyi pölyttynyt kansio vuosikymmenten takaa. Eksoottisten keittokirjojen valikoima oli tuolloin murto-osa nykyisestä, ja kirjastosta lainattu Madhur Jaffrey's Indian Cookery oli niin herkullinen, että sitä oli kopioitu ihan reippaasti. Kyseinen kermainen kanaohje on ennen kokematon, hiukkasen sitä muuttelin, mm. lisäsin mantelijauhetta saosteeksi ja tuoreet tomaatit korvasin kirsikkatomaattitölkillä. Tässä jälleen osoitus siitä, että intialainen ruoka voi olla muutakin kuin ekstra hottia. Täyteläiset maut lämmittävät vatsaa ja mieltä aiheuttamatta ylenmääräistä poltetta limakalvoilla.

n. 1 kg broileria (esim. rintaleikkeitä luineen)
11/2 tl suolaa
2 tl jeeraa (juustokumina)
11/2 tl korianterin siemeniä
½ tl kurkumaa
½ tl cayennepippuria
mustapippuria myllystä
2 soolovalkosipulia
2.5 cm pätkä inkivääriä
3 rkl mantelijauhetta
2 dl vettä
öljyä paistamiseen
1 iso sipuli hienonnettuna
1 prk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
4 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl garam masalaa
6 rkl kuohukermaa

Poista broilerinpaloista nahka ja luut ja kuutioi reiluiksi paloiksi. Liian pienet kuutiot sitkistyvät helposti.  Jauha jeera ja korianterin siemenet morttelissa hienoksi. Lisää puolet mausteista broilerikuutioille. Jos käytössä on vakumointiastia, 15 minuuttiakin marinointia riittää, muutoin vähintään tunti.

Hienonna valkosipuli ja inkivääri ja soseuta ne mikserillä tai vastaavalla, lisää hiukan vettä ja mantelijauhetta niin että seos on pastamainen.

Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista lihat, vähissä erin, nosta odottamaan. Laita loput mausteet pannulle tilkassa öljyä ja kääntele hetki. Lisää tomaatti ja inkivääri-valkosipulipasta ja jatka sekoittamista muutama minuutti. Lisää jogurtti vähitellen koko ajan sekoittaen. Laita kananpalat takaisin, lisää vettä vain sen verran, että lihapalat peittyvät.  Laita kansi päälle ja kypsennä hiljaisella lämmöllä 20 minuuttia. Lisää sen jälkeen garam masala ja kerma ja kiehauta. Tarjoa riisin ja vaikkapa salaatin kanssa.


Nälkäisenä ideoita kauniimpaan esille panoon ei irronnut, mutta voin sanoa, että hyvää oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti