maanantai 24. lokakuuta 2011

Kasvisfrittataa ja kuorrutettua lohta

Uudet ruokalehdet ovat aina kiinnostava löytö, sen verran harvoin niitä kaupan hyllyllä vastaan tulee. Brittiläinen Vegetarian Living osui ja upposi; uudet kasvisruokaideat ovat aina tervetulleita ja toivonmukaan myös kepeitä.  Ensivaikutelman perusteella tämän lehden ruoat vaikuttavat myös varsin maukkailta!

Kasvisfrittata vaikutti mainiolta senkin vuoksi, että siihenhän voi laittaa juuri niitä juureksia ja vihanneksia, mistä tykkää tai mitä sattuu kotona olemaan. Ja erivärisiä kasviksia käyttämällä saa ruokaan vielä kauniita sattumiakin. Maustamisessakin voi säveltää vapaasti. Ja tätä voi syödä heti suoraan uunista, haaleana, kylmänä, eväänä useampana päivänä (testattu on). Työmaaruokailuun en aina ole itse niin kovasti panostanut, kun yksinkertainen ja yksitoikkoinen evästys ei häiritse juurikaan päivän rutiineja, pääasia, että vatsa voi hyvin. Illalla ja varsinkin viikonloppuisin voi sitten nautiskella. Vaan kun perheessä tätä nykyä on aiempaa useampi ansiotyössä kävijä, päivällispöydän antimista on ollut lisääntynyttä tarvetta lounasboxin täytteeksi.

Kun aihe osui taas kohdalle, ja tuli tilattua netistä pitkällisen harkinnan jälkeen (myös työkavereille) ihanaisia bentoboxeja (joita saattaa näkyä täällä toistekin), osallistun taasen kuukauden ruokahaasteeseen, jonka aiheena siis lounasboxi ja haaste-emäntänä Ahmija.


Tässä kohtaa mentiin näillä kasviksilla kuorrutetun lohen kera. Salaattia ja kastiketta, ken haluaa; tytär lorauttaa balsamicokastiketta.

300-400 g kurpitsaa
1 bataatti
muutama peruna
1 vihreä paprika
1 iso punasipuli
valkosipulia
1 punajuuri
1 palsternakka
suolaa
pippuria
rakuunaa
muskottipähkinää
oliiviöljyä
7-8 kananmunaa
kourallinen yrttejä; basilikaa, timjamia hienonnettuna, suolaa, pippuria
Juustoraastetta; parmesaania, emmentalia ym. kourallinen

Käsittele vihannekset; kuori, viipaloi ja laita uunipannulle.  Kasviksia saa olla reilusti pannun koosta riippuen, mutta turhan paksu kerros ei paistu kunnolla. Lorauta öljyä, suolaa ja mausta. Kypsennä 200 asteessa 20-25 minuuttia pari kertaa käännellen, kunnes kasvikset ovat kypsiä mutta vielä napakoita. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa, lisää suolaa ja mausteet ja kaada kasvisten päälle. Lisää juusto. Hyydytä uunissa kunnes pinta saa hivenen väriä, tähän voi käyttää myös grillivastusta.

lohta
kuivattua nokkosta
suolaa, pippuria
kuivattua leipää murustettuna

Poista lohifileestä nahka ja ruodot, huuhtele, kuivaa, leikkaa sopiviksi annospaloiksi ja laita uunivuokaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja peitä kalat runsaasti kuivatulla nokkosella ja hienoksi rouhitulla leipämurulla. Kypsennä kuumassa (230 ast.) uunissa n. 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää ja saanut kauniin värin.


Ja huominen lounas.


Väriä syksyn harmauteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti