tiistai 5. heinäkuuta 2011

Aamiaisbriossit




Aiemmin tein briosseja ihan sämpylätaikinalla. Kyllähän aito briossitaikina sen päihittää! Taikina kannattaa tehdä edellisiltana jääkaappiin ja aamulla pyöräyttää lämpimäiset kahvin kanssa tai brunssille. Täytteeksi laitoin pähkinöitä ja hiukan fariinisokeria, mutta miksei juusto tai vaikka myslikin kävisi. Näillä pärjää pitkälle päivään.

Briossitaikinaohje on Michel Rouxin mukaan, tein puolikkaan annoksen, siitä tuli reilu 12 kpl.

3.5 dl maitoa
8 g tuorehiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja (250 g)
7 g suolaa
3 kananmunaa
170 g pehmeää voita
15 g sokeria

voiteluun keltuainen ja tilkka maitoa
väliin 50 g pekaani- ja saksanpähkinää rouhittuna, 2 rkl fariinisokeria

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Laita isoon kulhoon jauhot, suola ja kananmunat. Jauhojen määrän laitoin näppituntumalla, iso kulho oli hiukan kallellaan vaa’an päällä eikä lukemat olleet oikeat. Sekoita taikina ja vaivaa sitä 10 – 15 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja notkeaa. Laita kelmun alle vedottomaan paikkaan ja anna kohota 2 tuntia. Sekoita sokeri ja pehmeä voi. Lisää seos taikinaan ja vaivaa kymmenisen minuuttia.


Laita yöksi jääkaappiin. Taikinan voi myös pakastaa. Varaa riittävän iso kulho, sillä taikina kohoaa myös jääkaapissa; tässä meinasi käydä hullusti.


Kauli jauhotetulla leivinpöydällä levyksi, lisää pähkinät ja sokeri ja rullaa pitkältä sivulta.


Leikkaa 12 palaan ja laita muffinssivuokiin pystyyn. Kohota liinan alla puoli tuntia, voitele keltuais-maitoseoksella.


Laitoin leivinpaperia väliin, etteivät tarttuisi toisiinsa kiinni. Poistin paperit paiston loppuvaiheessa, hiukan ne estävät ruskistumista.

Paista 180 asteessa 20-25 minuuttia, käännä pelti välillä, että kaikki saavat tasaisesti väriä.


Tarjoa vaikkapa appelsiinimarmeladin kanssa. Tämä ihanan hempeä tarjotin lähti mukaan söpöstä Saimakaupasta Savonlinnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti