tiistai 28. kesäkuuta 2011

Maa-artisokkapiirakka


 

Tein tätä jo jokin aika sitten, kun oli vielä hyviä artisokkia kaupassa, jäi silloin tänne päivittämättä. Pohjataikina on sopiva mihin tahansa suolaiseen piirakkaan, jauhot voi korvata gluteenittomilla. Artisokan voi korvata vaikkapa kesäkurpitsalla.

150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 muna
1 dl juustoraastetta

n.800 g maa-artisokkia
1 pieni sipuli
150 g vuohenjuustoa (chevre, herbes)
suolaa, pippuria, muskottipähkinää, hitunen valkosipulia
2 munaa
2 dl kermaa

Pehmitä voi mikrossa, älä sulata. Sekoita joukkoon muut aineet ja taputtele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori artisokat ja viipaloi reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Artisokan määrä ei ole tarkka, kuoriessa menee hukkaan ja tässä tapauksessa kilossa oli pari huonoa mukulaa. Keitä lähes kypsiksi, huuhtele ja valuta, anna jäähtyä. Silppua sipuli.

Lado artisokkaviipaleet piirakkapohjan päälle, mausta, lisää sipuli. Murenna vuohenjuusto päälle. Sekoita munat ja kerma ja kaada päälle.

Paista 180 asteessa 25 minuuttia, alenna lämpö 155 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia.


Tarjoile salaatin kanssa. Maa-artisokka kaipaisi mielestäni jotain kaverikseen, esimerkiksi balsamicosiirappia tilkka piirakan päälle tai vaikkapa tryffelisuolaa. Tämä piirakkapohja sopii mihin tahansa suolaiseen piirakkaan ja pysyy hyvin kasassa irtopohjavuoasta nostettaessa. Gluteenittomilla jauhoilla olen sittemmin tehnyt melkein vastaavan, ja oli jopa parempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti