tiistai 19. huhtikuuta 2011

Moussaka

Moussaka ei ole virallinen pääsiäisruoka, mutta voisi hyvin olla; lampaanmakuun pääsee tässäkin. Minulla on tapana tehdä sitä isompi satsi kerrallaan, kun sen tekemiseen saa varata hiukan enemmän aikaa. Tykkään lisätä siihen perunaa ja kesäkurpitsaa. Tästä riittää jopa 10 hengelle, tai osan voi pakastaa. Seuraavana päivänä maku yleensä paranee. Käytin n. 400 g lampaan ja 300 g hirven jauhelihaa.

700 g lampaanjauhelihaa
2 isoa ( 1 kg) munakoisoa
1 (280 g) munakoiso
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
2 lihaliemikuutiota
500 g perunaviipaleita (pakaste tai tuore)
1 pss Bifteki-kreikkalainen maustesekoitus lihapullille
n. 60 g tomaattipyreetä
1.5 dl punaviiniä
2 tlk kokonaisia tomaatteja
3 rkl korppujauhoja
2 valkuaista

valkokastike:
75 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa, pippuria, muskottipähkinää, rose´- ja viherpippuria
2 dl juustoraastetta
3 keltuaista ja 2 munaa
päälle 2 dl juustoraastetta

Viipaloi huuhdotut munakoisot noin sentin paksuisiksi, ripottele suolaa päälle ja jätä odottelemaan. Siivuta myös kesäkurpitsa ja perunat, mikäli käytät tuoreita perunoita.

Paista jauhelihat parissa erässä, lammas on aina sen verran rasvaista, että paistorasvaa ei juuri tarvitse lisätä. Lisää lopussa hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota. Lisää maustesekoitus (sis. timjamia, persiljaa, valkosipulia ja minttua), liemikuutiot ja punaviini. Lisää töllkkitomaatit ja tarvittaessa tilkka vettä, jolla huuhdot tölkit. Keitä hiljalleen valkokastikkeen tekemiseen ja korppujauho hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen.

Valkokastiketta varten sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita, anna hetki kypsyä. Lisää maitoa sekoittaen pienissä erissä niin, että maito imeytyy eikä tule paukkuja. Kypsennä miedolla tulella kymmenisen minuuttia, mausta ja lisää lopuksi juustoraaste. Ota liedeltä, anna hetki jäähtyä ja lisää keltuaiset ja munat voimakkaasti sekoittaen.

Pyyhi kosteus ja ylimääräinen suola munakoisoviipaleilta. Paista öljyssä tai juoksevalla margariinilla kaunis väri pintaan.


Kokoa moussaka; alimmaksi kerros munakoisoja, niiden päälle kesäkurpitsaviipaleet ja peruna. Lisää kesäkurpitsa- ja perunakerrokseen kevyesti suolaa ja timjamia. Laita päälle jauhelihakastike. Kaada viimeiseksi valkokastike.


Tässä vaiheessa moussakan voi jättää odottamaan.

Paista 175 ˚C tunti. Lisää puolivälissä päälle 1-2 dl juustoraastetta. Anna seisoa 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa esim. tomaattiviipaleiden ja basilikan kanssa.


Tällä kertaa maltoin odottaa tuon 15 minuuttia paiston jälkeen, ja lopputulos on koossa pysyvä; kiitos kananmunien. Oli hyvää taas kerran!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti