keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Gluteeniton aprikoosi-mangotorttu

Kevätleivonnassa mielessä on enempi keltaiset värit, varsinkin pääsiäisen alla. Työpaikalla oli esitetty jo edellisviikolla vienoja toiveita pääsiäisleivonnaisten perään.

Tässä meikäläisen versio perinteisestä rahkapiirakasta. Rahkaan voi hyvin käyttää kaapista löytyvät kermaviilin, smetanan ym. tähteet. Käytä mahdollisimman korkeareunaista 23-24 cm halkaisijaltaan olevaa piirakkavuokaa, matalareunaiseen vähennä täytteen määrää. Myös tavallisia vehnäjauhoja voi hyvin käyttää. Idean koristeluun keksin leipoessani pupupiparkakkuja.

150 g voita
1 dl sokeria
4 dl Semperin vaaleaa jauhoseosta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

1 tölkki (425/230 g) säilöttyjä aprikooseja
1 tölkki (410/240 g) säilöttyjä mangoviipaleita
(2 dl raparperisosetta)

päälle:
1 prk (250 g) ricottajuustoa
1 prk (200 g) sitruunarahkaa
100-150 g turkkilaista jugurttia
pari tippaa sitruunaesanssia
1 dl sokeria
1 rkl lime mehua
3 kananmunaa
keltaista elintarvikeväriä, 1 rkl perunajauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele jauhotetuin käsin voidellun vuoan pohjalle, tarvittaessa lisää jauhoja, jos tarttuu käsiin. Laita jääkaappiin odottamaan.

Sekoita täytteen aineet keskenään. Ota 2 dl erilleen ja värjää keltaisella elintarvikevärillä (käytin pastaväriä), sekoita joukkoon 1 rkl perunajauhoja.

Levitä raparperisose pohjan päälle. Tämän voi jättää poiskin, minä laitoin, koska sitä jäi edellisestä piirakkaprojektista. Asettele päälle aprikoosit ja niiden väliin pienennetyt mangoviipaleet.


Kaada osa vaaleasta täytteestä vuokaan ja aseta päälle esimerkiksi pupun muotoinen piparkakkumuotti. Lusikoi sen sisään keltaista täytettä ja sen jälkeen täytä ympärillä oleva alue vaalealla.


Nosta muotti nopeasti pois. Paista 180 asteessa 45-50 minuuttia. Koristele reunat jäähtyneenä.


Vuoka osoittautui tälle täytemäärälle liian pieneksi ja osa jäi käyttämättä. Varmuuden vuoksi laitoin reunalle foliota. Yli kohonneen täytteen poistin ja pursotin reunalle kaksiväristä kermavaahtoa. Ruskea koristelu on candy meltsiä, lisäksi hopeakuulia.


Kakku maistui ja tuli syötyä viimeistä murua myöten :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti