torstai 24. helmikuuta 2011

Gremolatalla täytetty possu ja kirkas perunasalaatti

Tässä välillä kyllästyneenä ruoanlaittoon ajattelin nakata Glorian ruokalehdet kirpparille tai jonnekin. Pikkuhiljaa kiinnostuksen palattua vanhoja lehtiäkin on tullut inspiraation tueksi selailtua, joten en taida raskia niistä luopua.  4/2009 lehdessä on gremolatalla täytetty prosaan ulkofilee ja kirkas perunasalaatti.

Ulkofileen sijasta käytössä oli 2 ohueksi nuijittua fileepihviä ja rypsiporsaan  ohuita siivuja. Jälkimmäiset eivät olleet kovin hyvä vaihtoehto täyttämiselle; paistaessa kostea täyte roiskuttaa pannulla ja lihasta tulee herkemmin kuivakkaa. Kokonainen täytetty ulkofile olisi varmasti mehukas ja maukas, mutta tällätavalla laitettuna ruoka on nopeampi ja tällaista lihaa sattui olemaan jääkaapissa. Aineksia siis tulee välillä ostettua ilman selkeää suunnitelmaa ja resepti päätetään vasta myöhemmin .

Perunasalaatti on oikein hyvä, mutta mielestäni se pitää nauttia heti lämpimänä, eikä seisottaa kylmässä, kuten ohje kehottaa.



500 g lihaa (ohuita porsaan filepihvejä)

Gremolata:
1 sitruuna
persiljaa
valkosipulia
parmesaania karkeaksi raastettuna
½ dl oliiviöjyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Kirkas perunasalaatti:
15 keskikokoista kiinteää perunaa, esim. siikliä
1 pieni punasipuli
½ dl mietoa oliiviöljyä
¼ dl valkoista balsamiviinietikkaa
1 rkl dijonsinappia
2 rkl kaprismarjoja
suolaa
mustapipuria
15 kirsikkatomaattia
artisokansydämiä öljyssä (n. 1 lasitölkki)
tuoretta basilikaa

Oikeaoppisesti gremolata kannattaa valmistaa morttelissa hiertäen, jolloin aineksista irtoaa nestettä. En käyttänyt tuoretta valkosipulia, vaan myllystä, kun en halunnut valkosipulin jälkimakua seuraavana päivänä, joten sekoitin ainekset kulhossa.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori. Hienonna persilja, pari rkl-kourallinen maun mukaan. Tytär ei tykkää persiljasta, mutta pikkuhiljaa aion hivuttaa sitä ruokiin, joten laitoin  vähemmän- sitruuna peittää persiljan ominaismakua, mutta se antaa silti mukavan aromin. Sekoita muut aineet joukkoon.


Kuivaa lihapalat ja levitä täytettä ohuelti. Isot pihvit on helppo rullata ja sitoa paistolangalla. Ne voi sulkea myös hammastikuilla. Pienten lihakappaleiden välissä on täytettä, eikä niitä auta sen kummemmin sitoa.

Jätä lihat syrjään ja valmista salaatti. Keitä perunat kuorineen. Sammuta liesi vähän aikaisemmin, ennen kuin perunat ovat täysin kypsiä. Anna tasaantua n. 5 minuuttia. Kaada vesi pois. Jätä joksikin aikaa kannen alle liedelle. Näin keitettynä perunoista tulee mielestäni parhaita, ja helposti halkeilevat ja murenevat perunatkin saa usein varsin ehjänä kypsiksi.

Ota lihaan väri kuumalla pannulla esim. öljyn ja voin seoksella. Rasvaa ei tarvitse kovin paljoa. Laita uunivuokaan 160 asteiseen uuniin n. 10 minuutiksi.

Sillä aikaa valmista kastike. Hienonna sipuli. Laita sipuli, öljy, etikka, sinappi ja kaprikset  pieneen lasitölkkiin tai pulloon ja sekoita. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuori ja viipaloi viistosti muutamaan osaan. Halkaise tomaatit. Sekoita perunat, tomaatit ja artisokansydänviipaleet keskenään ja lorauta reilusti kastiketta.

Ota liha uunista ja poista naru ja leikkaa vinottain viipaleiksi. (Pienemmät lihapalat voi tarjota sellaisenaan). Asettele  lihat ja perunasalaatti lautaselle ja koristele basilikalla.

Kapriksen voisi hienontaa, jolloin se antaisi paremmin makuaan kastikkeeseen. Kastiketta tein reilusti enemmän, perunoita oli sen verran reilusti. Seuraavana päivänä nautittuna perunasalaatti ei toiminut niin hyvin. Yleensäkin tällaiset perunasalaatit ovat minusta parempia lämpimänä. Ohuet lihasiivut kuivahtavat helposti, rulla oli mehukkaampaa. Uunissa kypsennys kannattaisikin tehdä foliossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti